Tron blockchain - technische uitleg voor beginners | AllesOverCrypto

2021-12-18 03:46:25 By : Ms. Sarah Dong

Er zijn momenteel meerdere blockchains die willen concurreren met Ethereum (ETH). TRON (TRX) is er een van. Dit project probeert Ethereum te verslaan door een andere techniek te gebruiken, zodat ze niet tegen dezelfde problemen aanlopen als Ethereum. Denk bijvoorbeeld aan de problemen van schaalbaarheid, die leiden tot lange transactietijden en hoge transactiekosten.

Je kunt echter niet zomaar concurreren met een grote blockchain als Ethereum. Je zult dan moeten zorgen dat je blockchain slimme contracten ondersteunt, ontwikkelaars efficiënt een applicatie kunnen bouwen, grote schaalbaarheid mogelijk is en dan ook nog een grote community bouwen. Niet iets wat je in een paar dagen regelt.

Toch meent TRON daarin goed geslaagd te zijn. In dit artikel leggen we meer uit over wat TRON is, maar gaan we vooral dieper in op de technische werking van TRON. Zo begrijp je misschien waarom het team achter TRON denkt dat ze een betere blockchain hebben gebouwd dan Ethereum, en kun je zelf beoordelen of je denkt dat ze daarin geslaagd zijn.

Traditioneel is alles wat met digitaal entertainment te maken heeft gecentraliseerd. Denk bijvoorbeeld aan video's, series of films, die je kunt bekijken op YouTube, Netflix of Videoland. Of wat dacht je van games die draaien op een centrale server van Call of Duty of EA Sports. En tot slot de muziekindustrie. De muziek draait op iTunes, Spotify of Deezer servers.

Volgens de makers van TRON kan dit op een veel meer decentrale manier. Het is mogelijk om veel verschillende soorten data op een blockchain op te slaan. Niet alleen cryptocurrencies, maar ook video's, muziek, afbeeldingen en zelfs computerprogramma's kunnen op een blockchain worden opgeslagen.

Daarom besloot Justin Sun in 2017 TRON te starten. Met de ICO heeft dit project meer dan $ 70 miljoen opgehaald. Dat is destijds een buitengewoon hoog bedrag voor een ICO. Destijds konden beleggers TRX-tokens kopen voor slechts $ 0,0019. Dat is een buitengewoon laag bedrag, vergeleken met de waarde die het token vandaag heeft.

TRON zorgt ervoor dat iedereen zijn data decentraal kan opslaan: op de TRON blockchain. Ze richten zich vooral op de makers van online producten, zoals games, muziek, video's en documenten. Door deze op een blockchain te houden, houden de makers van deze producten het werk in eigen hand.

Dat komt voort uit het probleem dat veel makers ervaren met gecentraliseerde applicaties. Neem bijvoorbeeld Spotify. Je kunt als artiest niet meer om Spotify heen, want het is de grootste muziekapp ter wereld. Als artiesten hun muziek hier willen neerzetten, krijgen ze een natuurlijke vergoeding, maar deze is een stuk lager dan wanneer ze het zelf zouden uitbrengen.

Tussenpersonen vragen zoals gebruikelijk veel geld. Daarom zijn veel blockchainprojecten populair geworden, waaronder TRON.

Wilt u eerst meer weten over TRON? Bekijk dan onderstaande video. U zult dan gemakkelijker de technische werking van de blockchain begrijpen.

Nu je weet wat TRON is, gaan we de technische werking van de blockchain eens nader bekijken.

De TRON blockchain maakt onder meer gebruik van de TRON Virtual Machine (TVM) en bestaat uit drie verschillende lagen:

Zoals je uit de naam al kunt raden, is dit de kern van de blockchain. Hier vind je verschillende modules die de belangrijkste kenmerken geven aan de TRON blockchain. Denk aan het consensusalgoritme, accountbeheer en slimme contracten. De slimme contracten maken het mogelijk om dApps op TRON te draaien.

De blockchain van TRON maakt gebruik van het consensusalgoritme Delegated Proof of Stake (DPoS). Iedereen kan een node in het TRON-netwerk opzetten en uitvoeren. Dit betekent dat nodes kunnen stemmen op andere nodes die ze het meest vertrouwen. Het knooppunt met de meeste stemmen mag blokken voor de blockchain toevoegen.

Knooppunten die blokken mogen toevoegen, worden gedelegeerden genoemd. Ze ontvangen een beloning voor het werk dat ze doen, in de vorm van TRX Coins. 

Stemmen gebeurt door middel van TRX-munten, dit wordt ook wel stemkracht genoemd. Hoe meer TRX-tokens je hebt, hoe meer stemkracht je hebt. Uw stem heeft dan meer invloed op de uitslag. Er is echter een maximale hoeveelheid stemrecht die iemand kan gebruiken. Hierdoor blijft het netwerk gedecentraliseerd.

Eerder in dit artikel werd vermeld dat makers hun digitale producten kunnen opslaan op de TRON blockchain. Dit wordt gedaan door in de opslaglaag. Deze laag maakt gebruik van een speciaal protocol bestaande uit Block Storage en State Storage. Besloten is om het protocol uit twee delen te laten bestaan, zodat de gegevens beter kunnen worden opgeslagen.

Net als Ethereum (ETH) heeft TRON een speciale applicatielaag. dApps en slimme contracten kunnen door ontwikkelaars op deze laag worden geplaatst. Dit wordt gedaan met behulp van de TRON Virtual Machine, waar we het zo dadelijk over zullen hebben.

Met het TRON-protocol kunnen gebruikers hun eigen portemonnee maken die volledig is gepersonaliseerd. Dit zorgt ervoor dat niet alleen de makers van digitale producten met deze blockchain verschillende kanten op kunnen, maar dat het voor gebruikers ook mogelijk is om applicaties op deze blockchain naar wens in te richten.

De TRC10-tokens draaien ook op deze laag. TRC10 is de token-standaard die door TRON wordt gebruikt. Ontwikkelaars kunnen hun eigen TRC10-tokens maken en verkopen op de DEX die op de blockchain draait.

TRON heeft zijn eigen virtuele machine, de TRON Virtual Machine (TVM), een Turing Complete Virtual Machine. Een mond vol, en misschien heb je hier nog nooit van gehoord. Het is waarschijnlijker dat je ooit hebt gehoord van de Ethereum Virtual Machine.

De TRON Virtual Machine is een harde vork van de Ethereum Virtual Machine. Dit betekent dat de TVM simpelweg gekopieerd is van EVM, waarna er een aantal aanpassingen zijn gedaan om de TVM werkend te krijgen voor de blockchain van TRON. Dit werkt immers anders dan de Ethereum blockchain.

Er is niet zomaar gekozen voor een virtuele machine. TRON wil het ontwikkelaars gemakkelijk maken om een ​​applicatie voor de blockchain te ontwikkelen. Met de TVM wordt de blockchain veiliger, stabieler, schaalbaarder en dus efficiënter. Hier profiteren niet alleen de makers van TRON van, maar ook ontwikkelaars en gebruikers van dApps profiteren hiervan.

Ontwikkelaars kunnen zelf hun eigen dApp programmeren met de Solidity programmeertaal. Dit is de programmeertaal die wordt gebruikt voor het ontwikkelen van dApps op de Ethereum-blockchain. Er zijn veel overeenkomsten, maar ook enkele verschillen tussen de TVM en EVM:

Wil je wat dieper in de technische werking van de TRON Virtual Machine duiken? In onderstaande video legt een blockchain-ontwikkelaar alles uit over de TVM!

Veel mensen vergelijken TRON met Ethereum. Dat is niet zo gek, want deze twee blockchains hebben veel overeenkomsten met elkaar. Natuurlijk zijn er ook genoeg verschillen tussen deze twee blockchains. Laten we, voordat we daarop ingaan, eens kijken naar de overeenkomsten.

Zowel TRON als Ethereum maken het voor ontwikkelaars mogelijk om een ​​applicatie te programmeren die op de blockchain draait. Hierdoor kunnen nieuwe producten worden gebouwd op de blockchains die andere gebruikers ten goede komen.

Beide blockchains kunnen deze dApps uitvoeren omdat ze slimme contracten ondersteunen. TRON gebruikt de TRON Virtual Machine, een kopie van de Ethereum Virtual Machine. Beide blockchains gebruiken ook de programmeertaal Solidity.

Het is mogelijk om ERC-tokens op de TRON-blockchain te draaien, aangezien deze door het protocol worden ondersteund. Het voordeel is dat de transactiekosten op TRON veel lager zijn dan op de Ethereum blockchain. Hierdoor kunnen cryptohandelaren tokens die op Ethereum draaien veel goedkoper kopen via het TRON-netwerk dan via het Ethereum-netwerk.

Er zijn veel mensen die TRON bekritiseren omdat ze vinden dat TRON te ver is gegaan in het kopiëren van Ethereum. Het is aan u om te beslissen of u hiermee akkoord gaat.

Aan de andere kant zijn er ook verschillen tussen de blockchains. TRON heeft bijvoorbeeld zijn eigen tokenstandaard, TRC-10 genaamd, terwijl Ethereum zijn eigen ERC-protocollen heeft. Ook gebruiken beide blockchains een ander token voor de transactiekosten. Ethereum gebruikt gas, terwijl TRON energie gebruikt.

Het laatste verschil is de doelgroep. Ethereum is een blockchain voor een algemeen publiek, terwijl TRON zich veel meer richt op een specifiek publiek: de makers van digitale producten zoals muziek, video's, afbeeldingen en games.

Nieuwsgierig geworden naar de verschillen tussen TRON en Ethereum qua technische werking? In onderstaande video legt een blockchainontwikkelaar uit wat de overeenkomsten en verschillen zijn tussen TRON en Ethereum, en wat hij het beste vindt.

Na het lezen van hoe TRON werkt, heb je misschien een idee van de belangrijkste voordelen. Om kort samen te vatten wat TRON is en hoe de blockchain werkt, zetten we de belangrijkste voor- en nadelen van de TRON blockchain voor je op een rij.

TRON is een blockchain waar makers van digitale producten hun werk in kunnen opslaan. Traditioneel gebeurt dit via gecentraliseerde autoriteiten. Denk aan YouTube, Spotify en iTunes. Gelukkig kunnen de makers met hulp van TRON hun producten in eigen beheer weer met de wereld delen.

De blockchain zelf lijkt erg op die van Ethereum. Dit is de kritiek die veel mensen op TRON geven. Dit heeft echter geen invloed op de werking en functionaliteit van de blockchain. De afgelopen jaren is het een geliefde blockchain geworden onder cryptohandelaren. Dit is ook te zien aan de prijswaarde van TRON, die sinds de oprichting ongelooflijk snel is gestegen. 

Na het lezen van dit artikel weet je hopelijk meer over de technische werking van de TRON blockchain. Wil je na het lezen van dit artikel meer weten over TRON of andere projecten? Stel dan je vragen in onze AllesAboutCrypto Facebook-groep en onze experts beantwoorden al je vragen. 

Heeft u andere crypto-gerelateerde vragen? De makkelijkste manier is om je vraag op te zoeken in onze FAQ. Je kunt je vraag ook googlen + "AllesOverCrypto". Je komt dan snel bij een van onze andere artikelen die over dat onderwerp gaan, zodat je snel meer te weten kunt komen over dat onderwerp.

Meer weten over cryptovaluta?

Volg de Crypto Masterclass van AllesOverCrypto!

Met deze 12 tips maak jij een vliegende start in de wereld van crypto!

Leer hoe u aan de slag kunt met Bitcoin en andere cryptocurrencies!

Geen kennis, ervaring of kapitaal nodig!

Ontvang tips, belangrijke artikelen en veelbelovende cryptocurrencies met ons gratis abonnement!

Alle uitingen van AllesOverCrypto, inclusief alle producten (waaronder Crypto Signals, Crypto Mastery en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kunnen op geen enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, advies of enige aanbeveling om kopen en investeren in een of meer cryptocurrencies. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en is dat uitdrukkelijk ook niet van plan. De uitingen van AllesOverCrypto hebben een uitsluitend educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze worden opgevat als financieel, juridisch of fiscaal advies. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto. De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan ​​voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie is op eigen risico. U dient zich ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt beweegt, snel achterhaald is of kan raken. Houd hier rekening mee bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt u uitdrukkelijk verzocht de gegevens zelf te verifiëren. Iedereen die in een of meer cryptocurrencies wil investeren, moet zijn/haar eigen onderzoek doen voordat hij een beslissing neemt om cryptocurrencies te kopen of verkopen. AllOverCrypto is op geen enkele manier bij dit proces betrokken. U bent als enige verantwoordelijk voor uw eigen aan- en verkoopbeslissingen. Het kopen van cryptocurrencies brengt grote risico's met zich mee vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt. Deze risico's zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is om je volledige aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen crypto die u zich niet kunt veroorloven te verliezen.